14 Kasım 2014 Cuma

2014 KPSS puanıyla memur alan kurumlar

Devlet Personel Başkanlığının her yılın başında açıkladığı yerleştirme takvimine göre her yıl yapılan 2 atama dönemi dikkate alındığında ,
2014 KPSS puanlarına göre toplam 4 atama yapılacak.
1. Atama : 17-26 Kasım 2014
2. Atama : 2015 Haziran (Kesin Tarih 2015 başında DPB tarafından açıklanacaktır.)
3. Atama : 2015 Kasım ( Kesin Tarih 2015 başında DPB tarafından açıklanacaktır.)
4. Atama : 2016 Haziran ( Kesin Tarih 2016 başında DPB tarafından açıklanacaktır.)
Bu atama takvimi, üzerinde bir değişiklik yapılmazsa yılda iki defa çift yıllarda yapılan Lisans, Önlisans ve Ortaöğretim sınavları için aynı şekilde devam edecektir. KPSS A grubu kadroları ise (uzman yardımcısı, denetmen yardımcısı vs.) kurumların yaptığı sınavlarla seçildiği için merkezi atamaların dışında tutulmuştur. Bu kadrolar içinde 2014 puanları Lisans mezunları için 2016 yılında yapılacak olan KPSS Lisans sınavına kadar geçerli olacaktır.
KPSS atanmak için en az kaç puan gerekir?
Tercih sürecinde akıllarda atanmak için en az kaç puan gerektiğine dair soru işaretleri var. Bu soruya net cevap verebilmek için Öncelikle ÖSYM’nin 2014 memur alımları için tercih kılavuzunun yayınlanması gerekiyor. 2014 KPSS doğrultusunda hazırlanacak tercih kılavuzunda açıklanan kontenjanlar dahilinde KPSS taban puanları azalabilir ya da artabilir.
Bizler bir öngörüde bulunursak. 2014 KPSS ile memur alımlarında Önlisans mezunları bir adım önde olacaklar. Zirâ kurumlar istihdam edeceği memurların Önlisans mezunu olmasını daha çok tercih etmektedirler. Ayrıca kalifiye(vasıflı) eleman sayısının Önlisans mezunlarında daha fazla olması da bu durumun sebeplerinden biri. Ortaöğretim(Lise) mezunlarından en şanssız kesimi ise “Düz Lise” mezunları olarak görülüyor. Meslek Lisesi mezunlarının teknik bilgileri de olduğundan dolayı, lise mezunları arasında en çok alım meslek lisesi mezunlarından olacaktır. Bu durumda 70 puan alan bir önlisans mezununun ataması yapılırken 90 puanlı bir düz lise mezunun ataması yapılmazsa şaşırmamak gerekir. Özet olarak düz lise mezunlarının(özürlü grubu hariç) bir memurluğu kazanabilmesi için gerçekten çok yüksek bir puana ihtiyaçları olacak.
2014 yılında gerçekleştirilen Kamu Personel Seçme Sınavının (KPSS) ardından tüm alanlarda puanların belli olmasıyla birlikte ilk atama heyecanı Kasım ayında yaşanacak. 17-26 Kasım 2014 tarihleri arasında merkezi atama kadrolarına yönelik tercihler yapıldıktan sonra 2014 KPSS puanlarıyla adaylar kamu kuruluşlarına atanacak. 2014 puanıyla yapılacak ilk atamada ne kadar kadroya atama yapılacağı henüz kesinleşmiş olmasa da atama puanlarının çok yüksek olacağı malumun ilanıdır.
Atamada Genel Türkiye ve Branş Sıralamaları ne kadar önemli olacak?
Adayların almış oldukları puanlarda en büyük gösterge hiç şüphesiz branş sıralamaları olacaktır. Bir adayın genel sıralaması atamalarda kesin bir fikir çok belirtmez; fakat branş sıralaması özellikle kendi alanında açılacak kadrolara ve kendi sıralamasına göre çok büyük bir gösterge olur. Bu açıklamamızı şimdi vereceğimiz bir örnekle somutlaştıralım. İktisat mezunu bir adayın KPSS’den almış olduğu atama puanı yani P3 86 olsun. Bu aday kendi branşı iktisatta ise örneğin sınava 16 bin kişi girmiş ise aldığı puanla 2700. sırada yer alsın. Aday iktisat bölümü mezunlarının başvurabileceği kadrolarda önünde yer alan 2699 kişinin ataması olmadan kesinlikle bir kadroya yerleşemez.Hemen hatırlatalım bu kişiler arasında 4001 kodlu memurluk kadrolarına( Herhangi bir lisans programı mezunu) gidenlerde olabileceği için sadece iktisat bölümü mezununun istendiği kadrolar tercih edilmeyebilir.
İlk atamada hangi puana sahip adaylar kesin atanır?
Kesin bir puan tahmininde bulunmak zor olsada 90 ve üzeri puan alan adayların atanabilmek için yüksek bir şansları vardır. 90 ve üstü puan alan herkesin özellikle bitirdiği bölümün genel başarı sıralamasına göre atama şansıda değişebilmektedir. Matematik bölümü mezunu bir adayla işletme mezunu bir adayın aynı puanda atama şansı matematik bölümü mezunu adayların genel başarı ortalaması daha yüksek olduğu için eşit olmayacaktır ve işletme mezunu bir aday aldığı puanla ilk atamada daha yüksek şansa sahip olacaktır.
Öğretmen Atamasıyla 40 bin kişilik kontenjan açıldı Eylül atamasıyla 40 bin kişinin öğretmen olarak atanması bu kişilerin KPSS alımlarında tercih yapmayacağı anlamına gelecektir. Özellikle öğretmen olarak atanan kişilerle aynı branşta olan memur adaylarının şansları diğer bölümlerden mezun olan adaylara göre biraz daha fazla olacaktır.
Yığılmanın olduğu puan dilimleri atanma şansını fazlasıyla etkiler
Sınav sonuçlarında genel sıralamaya bakıldığında özellikle bazı puan aralıklarında çok fazla sayıda adayın yer aldığını her sınavda görürüz. Bugüne kadar yapılmış olan KPSS lere göz attığımız zaman en çok adayın bulunduğu puan sıralamaları 80-85 ve 85-90 puan aralıklarıdır. Aday sayısının fazla olduğu bu puan aralıklarında bir sorunun bile sonuçlara büyük etkileri olur ve çok ufak farklarla bazı adayların atamaları gerçekleşirken bazı adaylar ise memurluğa atanmanın kapısından döner. Genel değerlendirmelerimizde söylediğimiz gibi 90 puan ve üstünde alan adayların neden büyük şansa sahip olduklarının temel nedeni belirttiğimiz puan dilimlerinde yaşanan yığılmadan etkilenmemelerinden kaynaklanmaktadır.
STAR
Bazı kamu kurum ve kuruluşlarına ait kadrolarda düzenleme yapılması hakkındaki ekli Kararın yürürlüğe konulması; 190 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 7 nci ve 9 uncu maddelerine göre, Bakanlar Kurulu’nca 13/10/2014 tarihinde kararlaştırılmıştır.
13/10/2014 TARİHLİ VE 2014/6886 SAYILI
KARARNAMENİN EKİ
KARAR
MADDE 1 – (1) Kamu kurum ve kuruluşlarına ait kadrolardan; ekli (3) sayılı cetvellerde yer alan dolu kadroların dereceleri ve ekli (4) sayılı cetvellerde yer alan boş kadroların sınıf, unvan ve dereceleri aynı cetvellerde gösterildiği şekilde değiştirilmiştir.
MADDE 2 – (1) Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3 – (1) Bu Karar hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.


Hiç yorum yok:

Kozmikbakim Web Dizini