21 Ocak 2017 Cumartesi

Metabolizmayı hızlandıran besinler ve 10 tüyo


Kışın rehavetinden kurtularak metabolizmamızı hızlandırmak için hayatımıza dahil etmemiz gereken besinleri Hastane Derindere Beslenme ve Diyet Uzmanı Meltem Şeniz Toksoy anlattı.

Metabolizma neden yavaşlar


Daha önceki yıllara göre az yediğiniz, beslenme listenizden pasta, kurabiye, sütlü tatlıları çıkardığınız, sıkı bir diyet uyguladığınız halde kilo veremiyor veya geçmişe göre daha az kilo veriyorsanız metabolizmanız yavaşlamış olabilir. Metabolizma hızınızın yavaşlaması yaşlanmanın doğal bir sonucu olabildiği gibi hastalıklardan da kaynaklanabilir. Bedenin dışarıdan aldığı besinleri enerji ve kaloriye dönüştürme yeteneği bozulur ve yakılamayan fazla kaloriler kişiye kilo olarak geri döner.

Metabolizmanın yavaşlaması için kritik yaş 30


30'lu yaşlardan sonra, vücut her 10 yıllık dönemde %2 - %4 daha az enerji yakmaya başlar. Menopoz ve andropoz da metabolizmayı yavaşlatır. Yaptığınız hatalı diyetler, hareketsiz yaşam tarzı, vücut ağırlığınız, cinsiyetiniz, tiroid hormonunun yetersizliği gibi çeşitli hastalıklar ve genleriniz de metabolizmanızın yavaş çalışması üzerinde etkili rol oynar.

Metabolizmanızı hızlandıran 10 ipucu


1. Daha fazla su tüketin.

2. Sabah kahvaltıları ve öğle öğünlerinizi güçlendirin.

3. Akşam yemeklerinizi erken saate çekin ve biraz daha hafifletin.

4. Ara öğünleri asla ihmal etmeyin.

5. İşlenmiş gıdalar yerine doğal besinler tercih edin.

6. Yiyeceklerinizi tuz ve şeker yerine baharat ile tatlandırın.

7. Daha fazla ve sık hareket edin.

8. Kendinizi kesinlikle aç bırakmayın.

9. Sebzeleri çiğ tüketmeye özen gösterin.

10. Kesinlikle öğün atlamayın.

Metabolizmayı hızlandıran besinler


Yeşil çay: Son yıllarda yapılan araştırmalara göre; yeterli ve dengeli beslenen kişilerde yeşil çaydaki kateşininin karın bölgesindeki yağ kütlesini azaltma ve kilo kontrolünde önemli rol oynadığı görülmüştür.

Su: Her gün 2 litre su tüketildiğinde, tokluk hissi oluşarak açlık krizleri azalır. Ayrıca enerji tüketimini de uyarır.

Tarçın: Şeker hastalığında kan şeker düzeyini dengeleyici bir etkisi vardır. Ara öğünlerde yediğiniz meyveleri, üzerini 1 tatlı kaşığı tarçın ile süsleyerek tüketebilirsiniz. Tarçın, yeme isteği ve açlık krizlerini baskılar.

Kırmızı acı biber: Acı biberin içerdiği kapsaisin maddesinin metabolizmayı hızlandırıcı etkisi bilimsel araştırmalarla kanıtlanmıştır.

Mate: Santral sinir sistemi uyarıcısıdır. Zihinsel ve fiziksel güçsüzlüğe karşı kullanılır. Açlık ve susuzluk hissini giderir. Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi vardır.

Elma sirkesi: Metabolizmayı hızlandırıcı etkisi bilinmektedir. Öğle ve akşam yemeklerinde salatanıza 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ekleyebilirsiniz.

Keten tohumu: Keten tohumu, midede su alarak şişer ve tokluk hissi yaratır. Barsak hareketlerini artırarak dışkılamayı kolaylaştırır. Ayrıca sindirim sistemi üzerindeki olumlu etkilerinden dolayı metabolizma hızını artırır. 1 kase yoğurdun içine 1 tatlı kaşığı keten tohumu karıştırarak tüketebilirsiniz. Mutlaka arkasından 2 su bardağı su tüketin.

Salata: Sebzeler yüksek posa içerikleri nedeniyle sindirim sistemini harekete geçirirler ve kabızlığın çözümünde etkilidirler. 1 tatlı kaşığı keten tohumu ve 1 tatlı kaşığı elma sirkesi ile tüketilen salata bazal metabolizma hızını artırır.

Zencefil: İçerisindeki maddeler dolaşım ve sindirim sistemini uyarır. Baharat olarak kullanılan zencefil, mide ve barsaklarda oluşan gaz sorununa da iyi gelir.

Ananas: Bromelain denilen proteinlerin sindiriminde etkili olan enzimi içeren ananas; sindirim enzimi içerir ve bu enzim proteinlerin sindiriminde etkilidir. Vücutta oluşan yıkım olaylarını çabuklaştırır. Dolayısı ile metabolizma hızlandırır.

Hiç yorum yok:

Kozmikbakim Web Dizini